Bæredygtighedsprisen går til Ventilationsvinduet

03. april 2017

Mange års udviklingsarbejde af det intelligente energivindue åbner nye muligheder for byggeri efter 2020-energirammen.

Med tildelingen af Det Bæredygtige Elements pris for bedste produkt på den netop afholdte messe for bæredygtigt byggeri, Building Green, fremstår Ventilationsvinduet fra Horn Group som et af fremtidens mest energirigtige valg.

Vinduet blev af juryen fremhævet ”som en god og stærk bygningskomponent med mange funktioner – for at være en lavpraktisk løsning på et kendt problem – og for at være intuitivt at bruge”. Ventilationsvinduet sparer og tilfører energi ved at forvarme den kolde, friske udeluft, inden den ledes ind i boligen. Ved høje udendørs temperaturer lukkes tilførslen af forvarmet luft, og i stedet ’vender’ vinduets teknologi luftstrømmen, så boligen køles. I praksis kan Ventilationsvinduet anvendes til såvel nybyggeri som ved renovering af eksisterende boliger, hvor der foruden energibesparelser er behov for et bedre inde-klima med forebyggelse af bl.a. skimmelsvamp.

I mål efter mange års udviklingsarbejde
Udviklingen af Ventilationsvinduet startede i 2004 og har ifølge Poul Horn mødt en del modstand og skepsis, blandt andet fordi det adskiller sig fra branchens kendte normer. Mange komponenter har indgået i processen, som nu er i mål med fremragende resultater for energi og indeklima.

Dette blev senest demonstreret ved et arrangement i Hornslet for 40 specialister inden for byggeri og energi. De så teknologien anvendt 100% i et prøvehus fra Jakobsen Huse, opført efter de nyeste principper for bæredygtighed. Her viste fremlagte målinger og beregninger fra Aalborg Universitet, at Ventilationsvinduet vil tilføre huset 1.800 kWh energi på årsbasis.

Enkelt at opfylde 2020-energirammen
Samtidig dokumenterede huset i Hornslet, at det med en vinduesløsning af denne type nu er muligt at bygge boliger, der kan opfylde 2020-energirammen på 20 kWh pr. kvm om året – uden at installere et genvindingsanlæg og uden at have et solcelleanlæg, der henter el til varmepumper og andre installationer.